måndag 11 maj 2015

Mat från landet



Innan vi åkte från landet igår så plockade jag en stor kasse av de spädaste små nässlorna.
En kasse rabarber följde också med till stan.
Nässlorna blev kvällens middag tillsammans med ägg och rökta laxskivor.
Bland det lyxigaste som finns tycker jag det är att kunna plocka ihop en middag på tomten.
Även efterrätten som blev knäckig rabarberpaj.


Nässelsoppa
2 liter späda nässelblad
läggs ner i 1 liter kokande vatten.
Koka i 5 min
Häll av vattnet men spara det.
hacka nässlorna fint.
Fräs 2 msk smör med lite maizena, 
red av med kokvattnet och grönsaksbuljong.
(En skvätt konjak hade jag också i)
Salta peppra.
Häll i nässlorna och låt det snabbt koka upp.
Vill man så drar man ett varv med mixerstaven.
Servera med hårdkokta ägg och rökt lax,
hacka lite gräslök och strö över.



Brännässla är bra för ögat, 
nässlor minskar det onda kolesterolet och risken för åderförkalkning.
Brännässla är ett välkänt botemedel mot allergi, 
inklusive hösnuva och andra allergier. 
Det bidrar till att lindra inflammation som orsakats av allergiska reaktioner och rensar upp svullen näsa och tryck över bröstet.
Brännässla är rik på vitamin A, C, E, D, F och P med en hög proteinhalt tillsammans med svavel, natrium, koppar, kalcium, mangan, krom och zink.

Inga kommentarer: